Mestarifestari: Glawogger, Kopple, Wiseman…

Vuoden 2018 DocPointin ohjelmisto koostuu 118 elokuvasta, joiden joukossa on niin esikoisteoksia, opiskelijatöitä kuin pitkän linjan dokumentaristien elokuvia. Ja sitten on alan mestareiksi luettujen ohjaajien viimeisimpiä töitä.

Michael Glawoggerin (Megacities, Workingman’s Death, Whore’s Glory) tapauksessa Untitled jäi hänen viimeiseksi elokuvakseen. Leikkaaja Monica Willi on viimeistellyt elokuvan, joka vie ympäri maailmaa tekijän intuitiota seuraten ja vailla päälle liimattua teemaa seuraten. Glawogger kuoli matkan varrella vuonna 2014.

Kaksinkertainen Oscar-voittaja Barbara Kopple (Harlan County, USA, American Dream, Shut Up & Sing) piirtää uusimmassa elokuvassaan This Is Everything: Gigi Gorgeous henkilökuvan transnaisesta, jonka sukupuolenkorjausprosessia seurasi miljoonapäinen YouTube-yleisö.

87-vuotias Frederick Wiseman on suunnannut kameransa lukuisiin instituutioihin, jotka keskittyvät kulttuuriin ja koulutukseen. Samat määreet pätevät New Yorkin kaupungin kirjastolaitokseen, jota Wisemanin yli kolmetuntinen Ex Libris – The New York Public Library kartoittaa.

Véréna Paravel ja Lucien Castaing-Taylor ovat tehneet yhdessä muun muassa kalastusteollisuudesta kertovan dokumenttielokuvan Leviathan. DocPoint-festivaalilla heiltä nähdään kiistanalaisempi teos Caniba, henkilökuva japanilaisesta kannibaalista Issei Sagawasta. Britti Castaing-Taylor tunnetaan Harvardin maineikkaan Sensory Ethnography Labin (SEL) johtajana. SEL tunnetaan antropologian ja estetiikan kunnianhimoisista risteämistä, joita Paravel ja Castaing-Taylor elokuvan saralla edustavat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *