2018 – DocPoint-festivaali vahvisti dokumenttielokuvan asemaa yhteiskunnallisen keskustelun avaajana

17. DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaalilla vieraili yli 30 000 kävijää. Sunnuntaina 4.2. päättyneen festivaalin katsotuin elokuva oli maailmanensi-iltansa saanut Rodeo – Viron villit vuodet.

Yleisö innostui jälleen dokumenttielokuvista: DocPoint-festivaalin tapahtumissa ja näytöksissä vieraili yli 30 000 kävijää. Festivaalilla nähtiin 118 elokuvaa 253 näytöksessä ja järjestettiin lukuisia keskustelutilaisuuksia, seminaareja ja klubeja.

Festivaaliviikon katsotuin elokuva oli Kiur Aarman ja Raimo Jõerandin ohjaama suomalais-virolainen yhteistuotanto Rodeo – Viron villit vuodet, joka nähtiin festivaalin avajaiselokuvana. DocPoint-festivaali avasi näytöksellä Viron 100-vuotisjuhlavuoden vieton Suomessa. Näytöksessä vieraili elokuvan päähenkilö, Viron entinen pääministeri Mart Laar.

Muita festivaalin suosituimpia elokuvia olivat ruotsalaisräppäri, feministi-ikoni Silvana Imamista kertova SILVANA, simpanssitutkija Jane Goodallin henkilökuva Jane ja Barack Obaman presidenttikauden viimeisestä vuodesta kertova The Final Year. Kotimaisista ensi-illoista eniten katsojia keräsivät Martti Kaartisen ja Niklas Kullströmin G.J. Ramstedtin maailma, Markku Heikkisen Ei tietä kotiin sekä Cristiana Peccin ja Matteo Maggin The Fifth Sun.

Markku Heikkisen Ei tietä kotiin voitti DocPoint-festivaalin yleisöpalkinnon. Katsojat äänestivät perinteiseen tapaan suosikkinsa kotimaisen esityssarjan elokuvista. Ei tietä kotiin oli myös tämän vuoden kriitikon valinta. Uusiseelantilainen elokuvakriitikko Carmen Gray kommentoi Markku Heikkisen elokuvaa: ”Ei tietä kotiin tuo aitoutta ja uutta ääntä viime vuosina yleistyneisiin maahanmuuttokuvauksiin. Elokuva kysyy vaikeita kysymyksiä siitä, minkälainen maa Suomi on ja minkälainen maa se haluaa olla.” Erityismaininnan Gray myönsi Sophia Ehrnroothin elokuvalle Unelma mestaruudesta. Gray kirjoittaa elokuvista muun muassa The Guardianiin ja Sight & Sound -lehteen.

Festivaalilla avattiin keskusteluyhteyksiä ja löydettiin uusia näkökulmia niin henkilökohtaisiin kuin yhteiskunnallisiin kysymyksiin ja kipupisteisiin. Toiminnanjohtaja Ulla Bergströmin mukaan tapahtuman rooli ajatusten vaihdon foorumina vahvistuu vuosi vuodelta: ”DocPoint-festivaali on kasvanut elokuvafestivaalia laajemmaksi tapahtumaviikoksi. Monipuolisen ohjelmiston myötä tapahtuma nostaa esiin erilaisia näkökulmia ja luo olosuhteita ajatusten vaihtoon niillekin, jotka eivät yleensä osallistu yhteiskunnalliseen keskusteluun. Festivaali on onnistunut vahvistamaan dokumenttielokuvan asemaa yhteiskunnallisen keskustelun avaajana.”

Ensi vuonna DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali järjestetään 28.1.–3.2.2019.