2018 – Festivaali, mikä upea mahdollisuus!

Vuosi toisensa jälkeen kotimaisten tapahtumien kävijämäärät todistavat väitteen suomalaisista kulttuurikansana todeksi. Maassa, jossa maantieteellisistäkin syistä ollaan opittu elämään vähän erillään, kuuluu karaoken, saunan ja urheilukisojen lisäksi pyhän yhteenkuuluvuuden kolmioon festivaalit. Itselle niin pienten kuin suurten tahojen järjestämät tapahtumat rytmittävät kalenteria vuoden aikojen tavoin ja vastaavat näkemystäni Helsingistä kaupunkina, josta maailman matkailusivustot nyt kirjoittavat. Festivaalien kautta erilaiset identiteetit, intohimot ja alakulttuurit pääsevät tänä päivänä pienemmässäkin maassa loistoonsa tavalla, josta 80-luvulla vain unelmoin. Itse sain viime vuodet kiitollisena seurata tammikuista kaupungin kuhinaa Helsingin dokumenttielokuvafestivaali DocPointin taiteellisena johtajana.

Mitä kaikkea elokuvafestivaali voi olla? Tai oikeastaan, mitä kaikkea festivaali voi olla? Kiireen keskellä on helppo unohtaa että taide tuo arkeen luovuuden ulottuvuuden ja parhaimmillaan koskettaa luonnon tavoin sydäntämme pimeässä elokuvateatterissa. Vaikka teoksen vastaanottaminen on henkilökohtainen kokemus, luo kollektiivinen tila yhdessä koetun tunteen. Yhteenkuuluvuuden kokemus on elämän laatua parantava tekijä ja toimii tutkitusti myös masennusta ja syrjäytymistä ehkäisevänä keinona.

Oma kokemukseni taiteellisena johtajana oli, että festivaalikävijä ei jahtaa vain kokemuksia vaan haluaa myös oppia. Nykyisin festivaalien elinehtona onkin pääteosten oheen järjestetyt keskustelut ja oheistapahtumat, syvemmän ja monipuolisemman tiedon tarjonta. Kokemuksen jakamisen lisäksi festivaaleista on tullut myös ajatuskatalysaattoreita, joissa syntyneet ideat siirtyvät arkeen. Yleisön kiinnostus osallistaviin tapahtumiin tarkoittaa mielestäni sitä, että uskomme kokemuksiemme vaikuttavan tapaamme olla ja ajatella. Eli positiivisesti tarkasteltuna uskomme muutokseen! Festivaaleilla uusien ajatusten ja elämysten energia kasvaa huippuunsa kun johdonmukaisiksi kokonaisuuksiksi kuratoituja kokemuksia löytyy samanaikaisesti useista paikoista, useita yhdessä päivässä ja useita päiviä putkeen, kymmenien tuhansien ihmisten kanssa jaettuina.

Dokumenttielokuvataiteen rikkauden monimuotoisuuden säilymiseksi festivaalit ovat elinehto. Usein festivaalit ovat myös monelle teokselle ainoa esitysfoorumi ja toimii tekijän uran lähtölaukauksena sekä ammattikentän kohtaamispaikkana. Liikuttuneena todistin eri puolilla maailmaa tehtyjen elokuvien myyvän saleja loppuun. Elokuvien, jotka saavat meidät katsomaan itseämme ja tätä aikaa kriittisesti sekä oppimaan uutta dokumenttielokuvan kaikissa eri muodoissa. Tiedon ja toden kuvien aikakautena on mielestäni turhaa pelätä yleisön suuntautuvan vaan kevyen sisällön ääreen. Salien käsinkosketeltava ilmapiiri, tekijöiden ja yleisöjen kohtaamiset lisäsivät uskoani elokuvan voimaan.

Kuten kaikessa kehittyvässä, on tapahtumienkin saralla hyvä siirtää soihtua eteenpäin. Siirryn itse kohti uusia seikkailuja ja DocPointin suunnasta vastaa seuraavaksi kansainvälinen kolmikko. Taiteellisen johtajan kausinani minulla oli ilo tehdä elämyksellistä kaupunkitapahtumaa, jossa uskotaan taiteen voimaan päämääränä parempi maailma. Verrattaen lyhyessä ajassa saimme paljon aikaan ja ennen kaikkea yhdistettyä festivaaliin entistä enemmän tapahtumallisuutta, monitaiteellisuutta ja keskusteluja, sekä tuotua harrastajaelokuvantekijöiden intoa sekä vaikuttavuustuottamista osaksi DocPointtia. Kun alati kasvava, yli 30 000 ihmisen joukko vuosi toisensa jälkeen ostaa avoimin mielin lipun katsomaan ja keskustelemaan toisten ja toisenlaisten ihmisten tarinoista, ei voi muuta kuin kokea syvää kiitollisuutta sekä festivaalikävijöitä, elokuvantekijöitä ja yhteistyökumppaneita kohtaan. Toivon, että voin tulevaisuudessakin olla luomassa yhtä merkittävää tapahtumaa kuin DocPoint ja olla mahdollistamassa kokemuksia tästä maailmasta. Taiteellinen johtaja kiittää kausistaan ja toivottaa DocPointille, DOKKINOlle, DocPoint IMPACTille ja Doc Lounge Helsingille hedelmällistä jatkoa!

Iris OlssonDocPoint-elokuvatapahtumat ry ja Iriksen työkaverit kahden vuoden ajalta kiittävät Iristä hienosta työstä festivaalin ja myös muiden yhdistyksen tuotantojen parissa. Meillä on ollut ilo työskennellä, riemuita ja kokea kanssasi kaksi tuotantokautta. Menestyksekästä jatkoa Iris!

DocPointin hallitus, UllaB., Emilia & muut työkaverit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *