18. DocPointin kansainvälisestä ohjelmistosta vastaa ainutlaatuinen kuraattoriryhmä

Kuva: Saara Autere

DocPoint-dokumenttielokuvafestivaalin kansainvälinen ohjelmisto kootaan poikkeuksellisen kansainvälisellä otteella. Suomen mittakaavassa ainutlaatuiseen ryhmään kuuluvat kansainvälisten huippufestivaalien voimahahmot Sirkka Möller (Saksa), Sergio Fant (Italia) ja Pieter-Jan van Damme (Belgia). Kolmikko kokoaa 28.1.–3.2.2019 jo 18. kerran järjestettävän DocPoint-festivaalin noin 80 elokuvaa käsittävän kansainvälisen ohjelmiston.

Seitsemänpäiväinen festivaali tuo yleisön koettavaksi yli sadan laadukkaan ja ajankohtaisen dokumenttielokuvan kokonaisuuden sekä mittavan kattauksen keskusteluja, tekijäkohtaamisia ja avauksia yhteiskunnallisiin teemoihin. Festivaalin koko ohjelmisto eli kansainväliset ja kotimaiset elokuvat sekä oheistapahtumat julkaistaan 3.1.2019.

Kuraattoriryhmän puheenjohtajana toimiva Sirkka Möller on työskennellyt kansainvälisten elokuvafestivaalien parissa yli kahden vuosikymmenen ajan. Tällä hetkellä hän on Berlinalen Panorama -osion valitsijalautakunnan jäsen ja Berlinalen Doc Station -projektin koordinaattori. Aiemmin hän on työskennellyt muun muassa DOK Leipzig -festivaalilla, Sheffieldin kansainvälisellä dokumenttielokuvafestivaalilla, FID Marseille -festivaalilla ja dokumenttielokuvia myyvällä Deckert Distribution -yhtiöllä. Möller on erikoistunut dokumentteihin ja lyhytformaatteihin.

Italialainen Sergio Fant on toiminut mm. Bolognan Il Cinema Ritrovato -festivaalin, Venetsian elokuvajuhlien ja Rome Film Festin parissa. Vuodesta 2013 Fant on toiminut yhtenä maineikkaiden Locarnon elokuvajuhlien neljästä valintakomitean jäsenestä. Hän tekee elokuvavalintoja myös Trenton elokuvafestivaalille.

Belgialainen Pieter-Jan van Damme debytoi dokumenttiohjaajana vuonna 2018. Hänen taustallaan on elokuvien valintatyötä mm. Euroopan suurimmalle dokumenttielokuvafestivaalille IDFA:lle sekä Prahan One World Film Festivalille.

Kuraattoriryhmä tulee valitsemaan DocPointin ohjelmistoon suurenmoisia ja yllättäviäkin dokumenttielokuvia eri puolilta maailmaa. “Meitä kiinnostavat elokuvien väliset yhteydet temaattisen, tyylillisen ja sosiaalisen tason lisäksi myös laajemmassa, filosofisessa ja historiallisessa kontekstissa sekä se, miten dokumenttielokuvat heijastavat ympäröivää maailmaamme”, kuraattoriryhmän puheenjohtaja Sirkka Möller kertoo.

“Valitsemme elokuvia ja teemoja, joiden toivomme resonoivan vahvasti ja pitkään yleisömme kanssa. Kolmen kuraattorin ryhmä pakottaa meidät kaikki perustelemaan intohimomme jokaista ehdolla olevaa elokuvaa kohtaan toisillemme. Uskomme tällä olevan positiivisia vaikutuksia sekä ohjelmiston laatuun että monipuolisuuteen”, Pieter-Jan van Damme sanoo.

Kuraattorit haluavat myös korostaa elokuvaohjaajien vaikeaa roolia nykyisessä sosiaalisessa ja poliittisessa tilanteessa. ”Maailmassa, josta on tulossa yhä autoritäärisempi ja vaarallisempi kriittisille elokuvantekijöillle, haluaisimme kiinnittää huomiota niihin, jotka kärsivät taiteensa vuoksi”, kuraattorit kiteyttävät.