DocPointin ohjelmisto on nyt julkaistu ja lippukauppa auki: klikkaa itsesi mukaan festarihurmokseen!

18. kertaa järjestettävä DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali (28.1.–3.2.2019) esittää seitsemän festivaalipäivän aikana dokumenttielokuvien parhaimmistoa Suomesta ja maailmalta. Festivaalin avaa Reetta Huhtasen Aatos ja Amine. Muihin odotettuihin ensi-iltoihin lukeutuvat Michael Mooren Fahrenheit 11/9 ja Shaheen Dill-Riazin Bamboo Stories, joka saa maailmanensi-iltansa festivaalilla.

Kotimainen esityssarja

DocPointin avaa maanantaina 28.1. Reetta Huhtasen ohjaama AATOS JA AMINE, joka tavoittaa lapsen maagisen maailman vaivattomasti. Brysselin Molenbeekiin sijoittuva elokuva kuvaa intiimisti kahden eri kulttuurista tulevan lapsen ystävyyttä, joka ajautuu kriisiin terrori-iskujen jälkeen. Muita odotettuja kotimaisia maailmanensi-iltoja ovat maaseudun sukupolvenvaihdoksesta kertova LUONNONLAKI (ohj. Verena Netzer ja Mika Rantonen), NASAn avaruuskuviin keskittyvä MARS KUVIEN TAKAA (ohj. Minna Långström) sekä Suomen kuuluisimmasta hypnotisoijasta, Olavi Hakasalosta, kertova OLLIVER HAWK (ohj. Arthur Franck). MUISTIKATKOKSIA (ohj. Oliwia ja Jerem Tonteri) on essee perheestä, joka muuttaa Suomesta Puolaan etsimään juuriaan.

Kotimaisessa esityssarjassa nähdään lisäksi kuusi lyhytelokuvaa: JOUTSENVELJET (ohj. Laura Mendelin), KEULIMINEN (ohj. Katri Myllyniemi ja Vilja Autiokyrö), LATU (ohj. Otso Alanko), NELJÄS SEINÄ (ohj. Laura Rantanen), LOVE THE MOST (ohj. Antti Seppänen) ja IT’S NOT SILENCE (ohj. Joonas Salo).

Kotimaisen esityssarjan elokuvat valitsivat tänä vuonna suosikkijuontaja Sampo Marjomaa, kokeellisen liikkuvan kuvan tekijä Kari Yli-Annala, taiteilija Anna Eriksson, dokumenttiohjaaja Kati Juurus sekä taiteen tohtori ja dokumenttiohjaaja Timo Korhonen. ”Kotimaiseen esityssarjaan tarjotut ja valitut elokuvat kertovat vahvasta naistekijyydestä tämän hetken suomalaisessa dokumenttielokuvassa”, raati kertoo.


Kohudokumentteja

Oscar-voittaja Michael Mooren kohuttu FAHRENHEIT 11/9 saa Suomen ensi-iltansa DocPointissa. Mooren uutuus pureutuu Donald Trumpin harjoittamaan politiikkaan, Yhdysvaltain asekulttuuriin ja rakenteelliseen rasismiin. Myös Venäjän nykytilanne nousee esiin festivaalin ohjelmistossa. DocPoint-suosikki Vitali Manskin PUTIN’S WITNESSES näyttää lähietäisyydeltä, kuinka Vladimir Putinista tuli presidentti Putin. Maxim Pozdorovkinin OUR NEW PRESIDENT puolestaan kuvittaa Trumpin valtaannousun venäläismedian tv-raporteilla.

Shaheen Dill-Riazin ohjaama, Bangladeshin upeisiin maisemiin sijoittuva BAMBOO STORIES saa maailmanensi-iltansa DocPointissa. ”Dill-Riaz dokumentoi Bangladeshin viimeisten tukkijätkien ikivanhoja perinteitä ja rankkaa työtä. Meillä on ilo esittää ensimmäisenä maailmassa hänen elokuvansa. Metsän tila on yksi tämän vuoden festivaalin painopisteistä, ja elokuva on tärkeä lisä tähän teemaan”, kertoo DocPointin kuraattoriryhmän puheenjohtaja Sirkka Möller.

Lisäksi australialaisen Sari Braithwaiten vanhojen elokuvien sensuroiduista kohtauksista koostuva [CENSORED] saa Euroopan ensi-iltansa festivaalilla. ”DocPointilla on suuri ilo esittää ensimmäisenä Euroopassa Sari Braithwaiten found footage -elokuva yhdessä painopisteistämme eli työskentelyssä arkistojen kanssa. Hänen sensuuria ja imagon luomista käsittelevä dokumenttiesseensä avaa laajempaa poliittista keskustelua”, Möller jatkaa.

Festivaalilla nähdään myös ympäri maailman vuosina 1989–90 purjehtineesta all-female-venekunnasta kertova MAIDEN. Maidenin naisistoon kuului suomalaispurjehtija Mikaela von Koskull. Ohjaaja Viktor Kossakovskyn AQUARELA on puolestaan teknisesti huikea ylistys veden voimalle. Elokuvan musiikin on säveltänyt Apocalyptica-yhtyeen Eicca Toppinen.

Monimuotoisia tarinoita

DocPoint-festivaali pitää dokumenttielokuvan monimuotoisuutta erittäin tärkeänä. Koko ohjelmiston elokuvista ennätykselliset 46,2 % on naisten ohjaamia joko yksin tai osana työparia. Eurooppalaisten elokuvantekijöiden työt ovat enemmistössä, mutta ilahduttavan monilukuinen on myös länsimaiden ulkopuolella tuotettujen elokuvien joukko. Harvinaisempiin elokuvamaihin lukeutuvat esimerkiksi Kongon demokraattinen tasavalta (KINSHASA MAKAMBO), Costa Rica (WE THE STONES) ja Indonesia (TARLING IS DARLING).

Retrospektiivivieras Helena Třeštíková

Festivaalin retrospektiivivieraaksi saapuu Helena Třeštíková, yksi tšekkiläisen nykyelokuvan merkittävimmistä ohjaajista. Euroopan elokuvapalkinnolla (RENÉ, 2008) palkittu ohjaaja tunnetaan erityisesti pitkän ajan seurantadokumenteista, jotka pääsevät lähelle henkilöhahmojaan. ”Meillä on ilo esitellä Helena Třeštíkován selvästi tunnistettava oma ääni yleisöllemme”, sanoo DocPointin kuraattori Pieter-Jan Van Damme. ”Mielestämme Helenan kärsivälliseen ja pitkäaikaiseen tarkkailuun perustuva menetelmä on aivan oma lukunsa tämänvuotisen ohjelmiston muutenkin runsaassa dokumenttityylien valikoimassa. Hän ilmentää sellaista sinnikkyyttä ja sellaista kykyä päästä asioiden ytimeen, että vain harvat pystyvät samaan.”

Třeštíkován viiden elokuvan retrospektiivissä esitetään mm. DOOMED BEAUTY (2016). Elokuva kertoo tšekkiläisestä filmitähdestä Lída Baarovásta (1914–2000), josta tuli Joseph Goebbelsin rakastajatar.

Apollo-palkinto Marita Hällforsille

DocPoint-festivaalin myöntämän Apollo-palkinnon saa kuvaaja Marita Hällfors yli kaksi vuosikymmentä kestäneestä, monipuolisesta urasta dokumenttielokuvan parissa. Apollo-palkinto myönnetään suomalaista dokumenttielokuvaa merkittävästi edistäneelle henkilölle tai yhteisölle. Palkinnolla festivaali haluaa painottaa kuvaajaa dokumenttielokuvan yhtenä keskeisenä taiteilijana: näkemyksellisenä kuvaajana Hällfors on usein voinut auttaa ohjaajaa yhteisellä matkalla oleellisimman löytämiseen. Festivaaliviikolla esitetään Hällforsin viiden elokuvan kattaus.

 

DocPoint tuo seitsemän päivän aikana Helsingin elokuvateattereihin, yhteensä 13 elokuvasaliin, 107 elokuvaa kaikkiaan noin 260 näytöksessä. Ohjelmisto laajasti esittelevä tabloid-lehti on nyt jaossa laajasti ympäri Helsinkiä. Tutustu ohjelmistoon ja tule mukaan! Nähdään pian!