2019 – Dokumenttielokuvan huippunimiä vieraaksi DocPointiin

DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali (28.1.–3.2.) toivottaa  joukon dokumenttielokuvan mestareita ja nuoria esikoisohjaajia tervetulleeksi Helsinkiin. Kiinnostavien kotimaisten tekijöiden lisäksi festivaalinäytöksissä elokuviaan esittelee yli 20 kansainvälistä tekijävierasta. Oheistapahtumissa pureudutaan syvemmälle elokuvien esittelemiin teemoihin – ja nautitaan musiikista.

DocPointin nimekkääseen vierasjoukkoon lukeutuvat mm. venäläisen dokumenttielokuvan kärkinimiin kuuluvat Vitali Manski ja Viktor Kossakovski sekä pitkän linjan ranskalaisohjaaja Claire Simon. Tšekkiläisen dokumenttielokuvan merkittävimpiin ohjaajiin lukeutuva Helena Třeštíková saapuu festivaalin retrospektiivivieraaksi.

Masterclassinsa festivaalilla pitävät niin Helena Třeštíková, Claire Simon kuin Shaheen Dill-Riaz, jonka ohjaama BAMBOO STORIES saa DocPointissa maailmanensi-iltansa.

Ansioitunut japanilaisohjaaja Shinichi Ise saapuu DocPoint-festivaalille intiimin perhekuvauksen kanssa. HOME, SWEET HOME -elokuvan keskiössä on ohjaajan siskontyttö Nao, jonka kasvua ohjaaja on kuvannut 35 vuoden ajan, vuodesta 1983 alkaen.

Kamerunilaissyntyinen Rosine Mbakam esittelee DocPoint-yleisölle toisen pitkän elokuvansa CHEZ JOLIE COIFFURE. Elokuva sijoittuu Brysselin afrikkalaiskortteliin ja kamerunilaisen Sabinen kampaamosalonkiin, jossa mantereet kohtaavat ja yhteisöllisyys kukoistaa.

Tanskalaisohjaaja ja -taiteilija Lasse Laun uusi elokuva THE RAVEN AND THE SEAGULL on kuvaus Grönlannin ja Tanskan suhteesta, johon liittyy paljon myyttejä ja jota jäytää kolonialismin painolasti.

Apollo-palkinnon saa tänä vuonna Marita Hällfors, ensimmäisenä kuvaajana palkinnon historiassa. Hällfors palkitaan festivaalin avajaisnäytöksen yhteydessä maanantaina 28.1. Apollo-seminaari järjestetään keskiviikkona 30.1. klo 16–18 Helsingin keskustakirjasto Oodin Maijansalissa.

Elokuviensa jälkeen myös kotimaisen sarjan ja kotimaisen opiskelijasarjan tekijät vastaavat festivaaliyleisön kiperiin kysymyksiin. Q&A-sessioihin ovat lupautuneet esimerkiksi avajaiselokuvan ohjaaja Reetta Huhtanen (AATOS JA AMINE), Arthur Franck ja Oskar Forstén (OLLIVER HAWK), Minna Långström (MARS KUVIEN TAKAA), Vilja Autiokyrö ja Katri Myllyniemi (KEULIMINEN) sekä Laura Mendelin (JOUTSENVELJET).

Keskusteluja, seminaari ja DocPoint-klubi

Masterclassien ja Q&A-tilaisuuksien lisäksi elokuvien tekijöitä voi kohdata keskiviikkona 30.1. ja lauantaina 2.2. Bio Rex Loungessa järjestettävissä Meet the makers -tilaisuuksissa. Suomen arvostelijoiden liiton (SARV) järjestämässä seminaarissa pureudutaan kritiikin nykytilaan ja Long Playn organisoimissa jälkipyykkitilaisuuksissa analysoidaan maaseudun (ja meidän kaikkien) tulevaisuutta ja pohditaan nautintojemme hintaa.

Dokkariyleisöä hellitään perjantaina 1.2., kun Cleaning Women tuo avantgardistiset äänimaisemansa Dubrovnikiin. Perjantaina 18.1. uuden levyn julkaisevan kulttibändin musiikissa yhdistyvät elokuvallinen sci-fi länkkäri ja kipinöivä roskalavadisko. DocPoint-klubin liput ovet aukeavat klo 22!

Lue lisää oheisohjelmasta.